Calculator de fertilitate

calculator de ovulatie si calendar fertilitate

Calculator ovulatie, calendar fertilitate



Prima zi a ultimei menstruatii:




Durata ultimei menstruatii:




Durata medie a ciclului menstrual
Calculeaza


Rezultat perioada fertila:


Urmatorul ciclu menstrual va incepe: .

Urmatoarea perioada fertila incepe: si dureaza pana: .

Daca ramai insarcinata, data estimata a nasterii va fi: .

InapoiInainte

Lgenda:



  -   perioada dinaintea ciclului menstrual

  -   perioada ciclului menstrual

  -   perioada urmatoare ciclului menstrual

  -   perioada cu fertilitate crescuta

Data selectata   -   data selectata

Data selectata   -   ziua curenta



Fertilitate - calculeaza perioada de fertilitate

Cu ajutorul acestui calculator online poti afla care este cea mai fertila perioada a ta, astfel incat sansele de a ramane insarcinata sa fie maxime. Inainte de utilizarea calculatorului de fertilitate, este nevoie sa cunosti cu exactitate cel putin data de inceput a ultimei tale menstruatii, insa pentru un calcul exact trebuie introduse datele de inceput a ultimelor trei menstruatii.

Ciclul menstrual

Ciclul menstrual incepe la femei in jurul varstei de 12-15 ani si le va insoti pe tot parcursul vietii de adult, pana la aparitia menopauzei. Aceasta sangerarea lunara este datorata eliminarii ovulului nefertilizat, impreuna cu mucoasa uterina si cu o cantitate mica de sange. Un nou ciclu menstrual incepe din prima zi a menstruatiei pana la aparitia uneia noi. Marea majoritate a femeilor au un ciclu constant, care insa difera de la femeie la femeie. Perioada unui ciclu poate fi cuprinsa intre 25 si 40 de zile, insa ciclul menstrual tipic este de 28 de zile cu o sangerare ce poate dura intre 3 si 7 zile. Pentru a afla cate zile are ciclul tau menstrual trebuie sa numeri zilele de la inceputul unei menstruatii, adica prima zi a ciclului menstrual pana la ziua premergatoare urmatoarei menstruatii, adica ultima zi a ciclului menstrual.

Ciclul menstrual are doua faze principale: faza foliculara si faza luteala, intre ele avand loc ovulatia.

Ciclul menstrual tipic

Ziua 1

Prima zi a ciclului menstrual coincide cu inceputul fazei foliculare si cuprinde schimbarile hormonale care pregatesc organismul pentru ovulatie.

Zilele 2 - 14 Faza foliculara

Pe durata fazei foliculare hipofiza elibereaza hormonul foliculo stimulant (FSH), care stimuleaza dezvoltarea foliculilor ovarieni. Dintre mai multi foliculi ovarieni in dezvoltare, unul devine dominant si continua evolutia pana la maturare si eliberare de ovul, aceasta dezvoltare este insotita si de o crestere a estrogenului. Fertilitatea creste odata cu evolutia foliculului catre eliberarea ovulului, perioada cea mai fertila fiind cu 5 zile inainte de ovulatie si 2 zile dupa ovulatie. Cele 5 zile inainte de ovulatie sunt datorate duratei de supravietuire a spermatozoizilor, iar cele 2 zile de dupa ovulatie sunt datorate perioadei in care ovulul poate fi fecundat.

Ziua 14

Are loc ovulatia, adica procesul de eliberare a unui ovul matur in ovar, prin tuburile falopiene. In mod normal, ovulatia apare la jumatatea unui ciclu menstrual dar poate sa intarzie in anumite conditii cum ar fi: stres, boli, dereglari hormonale, etc.. Ovulatia apare o singura data in cadrul unui ciclu menstrual si este momentul in care se poate produce fertilizarea, marcand totodata sfarsitul fazei foliculare si inceputul fazei luteale.

Zilele 15 - 22 Faza luteala

Numele fazei vine de la corpul luteal care este foliculul dominant care tocmai a eliberat ovulul si urmeaza sa secrete progesteron, hormonul care mentine conditiile optime in uter pentru o eventuala fecundatie si implantare. Daca are loc fecundatie si implantare, corpul luteal continua sa secrete progesteron pana la inceperea dezvoltarii placentei in al 2-lea trimestru de sarcina. Daca nu are loc fecundatie si implantare, corpul luteal se dezintegreaza dupa aproximativ 14 zile, cauzand o scadere a nivelului de progesteron, ceea ce marcheaza inceperea unui nou ciclu menstrual. Daca faza foliculara are o durata dependenta de evolutia foliculului si poate tine de la 13 la 18 zile, faza luteala are o durata fixa de aproximativ 14 - 15 zile, perioada dupa care se opreste secretia de progesteron din cauza dezintegrarii curpului luteal in lipsa fecundatiei si implantarii. Tocmai din cauza asta, la ciclurile regulate, dar cu durata diferita de 28 de zile, data cea mai probabila a ovulatiei se calculeaza ca fiind cu 14 zile inainte de incheierea ciclului menstrual.

Zilele 23 - 24

La aceasta data implantarea ovulului fertilizat in uter poate avea loc ceea ce reprezinta un simptom tipic de sarcina. Adesea, implantarea este marcata de usoare sangerari sau de mici pete de sange, care sdeseori se confundata cu menstruatia. In acest moment sarcina poate fi descoperita cu ajutorul unui test.

Zilele 25 - 28

Daca nu a avut loc fecundatia si implantarea, corpul luteal se dezintegreaza ducand la scaderea nivelului de progesteron, fapt ce marcheaza inceperea unui nou ciclu menstrual.

Semne si simptome ale ovulatiei

1. Crampe si dureri abdominale laterale, prezente in ziua ovulatiei, la care in majoritatea cazurilor, durerea dispare dupa 6-8 ore, existand insa si situatii in care persista 24-48 de ore.

2. Modificari ale secretiilor vaginale, care se manifesta cu 2-3 zile inaintea ovulatiei, cand secretiile cresc in cantitate iar mucusul devine semi-transparent, de consistenta unui albus de ou.

3. Schimbarea pozitiei cervixului, care are loc odata cu modificarea secretiilor vaginale in perioada maxima de fertilitate, cand se ridica va avea o pozitie mai inalta, se deschide si isi pierde din rigiditate. Dupa ovulatie, cervixul isi reia pozitia si structura normala.

4. Modificarea temperaturii bazale, care este una dintre cele mai comune metode utilizate in depistarea ovulatiei de catre femeile care urmaresc sa obtina o sarcina, prin aceasta metoda nu se poate prezice insa cu exactitate momentul ovularii intr-un anumit ciclu temporal deoarece schimbarea de temperatura apare dupa incheierea ovulatiei, insa prin memorarea datelor pe parcursul mai multor luni, se pot face estimari, care, corelate cu celelalte semne si simptome, pot ajuta la identificarea corecta a perioadei. Modificarea temperaturii este cauzata de progesteron, care inregistreaza o crestere imediat dupa incheierea ovulatiei. Dupa ovulatie, temperatura bazala a corpului creste cu 0.4 grade pana la un grad.

5. Sensibilitate crescuta la nivelul sanilor, sensibilitate rezultata in urma modificarilor hormonale ce au loc in organism.

Sfaturi pentru a ramane insarcinata

1. Ingrijeste-ti sanatatea in cazul in care urmezi un tratament de lunga durata, acesta trebuie amanat sau oprit cu cel putin trei luni inaintea conceptiei. Daca suferi de o boala grava, cum ar fi: diabet, epilepsie, hipertensiune, probleme tiroidiene, etc., este necesar sa consulti un medic obstetrician daca planuiesti sa ai un copil.

2. Identifica perioada de ovulatie pentru femeile care au un ciclu menstrual de 28 de zile, ovulatia are loc la aproximativ 14 zile dupa prima zi de menstruatie din luna, in schimb, pentru cele care nu au un ciclu regulat, trebuie incercate alte metode pentru a determina cu aproximatie perioada ovulatiei. Una dintre acestea consta in masurarea nivelului hormonului luteina sau progesteron format in ovare, absolut necesar pentru reproducere si prezent in urina.

3. Acidul folic studiile de specialitate demonstreaza ca suplimentele de acid folic ajuta la inlaturarea defectelor la nastere ca si spina bifida. Doza necesara este de 400 micrograme pe zi, sau 5 miligrame pentru persoanele care au un copil ce sufera de aceste malformatii sau are epilepsie. Tratamentul trebuie inceput cu cel putin 3 luni inaintea conceperii unui copil sau cat de curand posibil dupa ce ai aflat ca esti gravida. Folosirea acidului folic poate fi oprita la 13 saptamani de sarcina.

4. Evita medicatia pe cat posibil inceraca sa eviti in aceasta perioada consumul de medicamente deoarece multe dintre ele pot dauna fertilitatii.

5. Creeaza un mediu vaginal neagresiv pentru sperma cercetatorii au aratat ca un efect de suctiune este creat atunci cand femeia ajunge la orgasm, ceea ce face ca cervixul sa atraga sperma in vagin cu mai multa eficienta. Din moment ce aceasta poate sa transporte sperma din mediul vaginal foarte acid cat mai repede, se poate asigura astfel supravietuirea unui numar cat mai mare de spermatozoizi. Pentru a creea un mediu vaginal neagresiv pentru sperma trebuie evitati factorii ce pot interfera cu planurile de conceptie dupa cum urmeaza: sprayurile intime, tampoanele parfumate sau lubrifiantii artificiali.

6. Alcoolul in exces poate afecta fertilitatea ambilor parteneri, tot ceea ce depaseste un pahar sau doua pe zi este asociat cu dificultati in conceptia unui copil. In cazul in care esti gravida, excesul de alcool poate provoca probleme de dezvoltare, malformatii, handicap mintal sau sarcina prelungita.

7. Fumatul este daunator in preconceptie si pe perioada sarcinii. Femeile care fumeaza sunt mai expuse riscului de a avorta spontan sau de a naste prematur, iar nou-nascutii vor avea o greutate mai mica la nastere. Pana si un mediu in care se fumeaza, dauneaza foarte mult si creste riscul mortii subite la copii.

8. Practica sport moderat inainte de a ramane insarcinata, sunt mai binevenite decat oricand exercitiile fizice, care te vor ajuta sa-ti pastrezi supletea muschilor si intarirea lor, lucru atat de necesar pe timpul sarcinii.

9. Controleaza-ti greutatea inainte de a ramane insarcinata trebuie sa incerci sa ajungi la o greutate corecta in functie cu inaltimea ta.

10. Stresul dauneaza fertilitatii cercetarile au aratat ca stresul dauneaza grav fertilitatii, atfel pentru a reduce stresul inceraca meditatia, plimbarile prin natura, sau orice alta activitate care te poate binedispune.




Bijuteria de lux Papillon Construct